torsdag 2 november 2017

Vampyrer mot njurproblem

I mars 2016 rapporterade Sveriges Radios Johan Bergendorff från ett apotek i Peking. Bland torkade örter, teer och extrakt hittade han en burk med torkade fladdermöss. På frågan vad de används till, svarade apotekaren att man smular dem i hett vatten och dricker för att bota njursvikt.

Kopplingen mellan fladdermöss och friska njurar finns på många håll, särskilt i Asien. I Nepal har man till exempel använt urin från flyghundar för att lösa upp njursten och i Mellanöstern har man använt urin från småfladdermöss mot samma problem. Män brukade för övrigt rekommenderas att doppa hela härligheten i avkoket från en fladdermus som dragit i vatten, för att underlätta kissproblem.Kanske låter det långsökt, men så sent som i somras rapporterade Vetenskapsradion att Karolinska Institutet sneglar på vampyrfladdermöss för att lära sig mer om njurproblem. Sjuka njurar klarar inte av att ta hand om skadliga ämnen och så småningom ansamlas urinämne i blodet och kroppen förgiftas. Vampyrfladdermöss, som bara lever av blod, utsätter sina njurar för hårt tryck och klarar enorma mängder gifter. Detta är något den medicinska forskningen kan dra nytta av.

– "En människa som har ett ureavärde över 30 brukar vi kalla för uremisk, och vi brukar rekommendera dialys. De här fladdermössen har konstant ett ureavärde på 60, alltså dubbelt så mycket, och är helt opåverkade" säger njurforskare Jonas Axelsson till Vetenskapsradion. 

Som om inte detta var nog, har vampyrfladdermössen också bidragit med draculin till vetenskapen. Ett icke-koagulerande ämne i fladdermössens saliv som vi idag använder för att lösa upp blodproppar.

Vampyrfladdermus. Desmodus rotundus (C) Jens RydellInga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...