onsdag 18 maj 2016

Snidade hinder

Fransfladdermus i Taberg (C) Jens Rydell
Vid inventeringen i Tabergsgruvan förra året upptäcktes ett inbrott. Det finns inte mycket att stjäla i en gammal järngruva, men tydligen är det en växande sport att ta sig in i dylika anläggningar för att ta selfies och dricka öl. Oskyldigt kan tyckas, men fladdermössen i dvala störs, deras energiförråd tryter för tidigt och hela populationer kan drabbas. Militärbunkrar, ventilationstunnlar och skyddsrum har samma problem; grindar forceras, lås bryts upp och dörrar lämnas på glänt.

Militären har börjat plombera gamla värn som inte används, så att ingen och inget kommer in eller ut. Inte heller fladdermöss. Det finns massor av gamla försvarsanläggningar runt om i landet, spännande att besöka och praktiska att gå i dvala i om man är fladdermus. På Värmdö har man faktiskt tänkt på fladdermössen och skapat Bat Forts. Värnen bevaras, med möjlighet för fladdermössen att övervintra. Fler anläggningar borde kunna nyttjas på detta sätt, man skulle till och med kunna skylta med dem, renovera och framhäva det historiska arvet. Med rejäla galler, ordentligt gjutjärn som på konstnärligt vis dekorerar ingångar. Fladdermössen kan passera, människan kan titta på. Istället fylls allt med betong och glöms bort. Om jag fick välja, skulle vi ha mer järn i offentlig miljö och dekorera alla gamla försvarsanläggningar som på kyrkogården Père-Lachaise i Paris. 

Pére Lachaise (C) Christopher Levy


Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...