måndag 21 april 2014

Att flytta en kyrkogård

”Att förändra en organisation är som att flytta en kyrkogård – man får ingen hjälp underifrån”
Jag vet inte vem som sa detta, men orden yttrades i samband med att vi skulle skriva ett nytt visionsdokument för den naturvetenskapliga fakulteten.  Jag kommer inte ihåg hur mycket som egentligen skulle förändras, men budskapet var tydligt: vi skulle möta motstånd. Alla förändringar är dåliga ur ett medarbetarperspektiv. Vi behövde därför ta fram en trevlig liten skrift skriven med guldvågsvägda ord, med fina bilder och väl förankrade tankar och idéer. Det var viktigt att alla ville läsa och tycka som vi. Den kunde man börja förändra saker i lagom takt. Det tog sin tid.

Detta inlägg är en annons
På mitt senaste jobb tyckte man annorlunda, där sa man inte ett ord om någonting. Ibland var det till och med uttalat förbjudet att yppa någon form av information innan chefen kom på besök med en Powerpoint-presentation. Men på något sätt lyckades informationen ändå läcka ut, förändras och bli till visklekslika sanningar. När förändringen väl var gjord, var det ingen som egentligen brydde sig om detta. Alla fortsatte i samma gamla fotspår och rytm, kanske för att ledningen hade för vana att förändra saker stup i kvarten, utan förankring, utan information. 


Det är inte svårt att se behovet av hjälp utifrån. Implement arbetar med kommunikation i ett förändringsarbete, tar med personelen på tåget, ser runt hörnet och håller dem på banan men utanför boxen. Troligen skulle de flesta företag må bra av sådan hjälp. 

Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...