måndag 13 september 2010

Mölndal C - en sevärdhet

Krönika 2 - Publicerad i Mölndalsposten, juni 2010
Härom dagen googlade jag på "Mölndals kommun" utan direkt anledning. Och läste vad Wikipedia hade att säga. Jag fick så lära mig att Fässbergs socken var en aktiv kvarnbygd redan på 1200-talet, att Mölndal har ett inpendlingsöverskott på 5600 personer och att musikern Oscar Dronjak är en lokal kändis. På flera sätt trevliga fakta, men det mest intressanta fann jag under rubriken sevärdheter*. Där listades nämligen, förutom de självklara Gunnebo och Mölndals museum, även Mölndals centrum. Stadens centrum är alltså en sevärdhet. Vem som helst som har varit i Mölndal de senaste åren inser att det inte riktigt förhåller sig så. Det finns egentligen ingenting att se i Mölndals mer centrala delar, eller så har ordet sevärdhet hel enkelt fått en för mig okänd betydelseförskjutning på senare tid.


När beslutet att bygga ett centrum enligt en modern och mer storslagen mall kom, började Mölndals befintliga butiker så sakta att försvinna, en efter en. De ska ersättas sades det. När det nya centrum är på plats, när staden är inglasad och modern, då kommer de tillbaka. Eller rättare sagt, de stora kedjorna kommer. Mölndalsbor ska kunna dricka samma kaffe, shoppa samma kläder och äta lunch på samma snabba sätt som resten av världen. Mölndal går en fin tid till mötes. Men så läser jag i tidningen att flera intressenter har hoppat av. Det blir ingen biograf och inget konferenscentrum, viktiga pusselbitar i det som skulle bli så bra. Och det moderna Mölndal har fått sig en törn innan bygget ens har satt igång.


Istället börjar gamla butiker återetableras i centrum. Plötsligt hittade jag till exempel en leksaksaffär och det går sen en tid tillbaka att köpa fin frukt på gatan. Butiker av gammalt format och beprövad sort kanske fungerar trots allt. Moderna köpcentra finns att hitta på flera platser i Mölndals närhet, på lagom bilavstånd. Kanske borde staden satsa på något eget, gå emot strömmen, rikta sig mot trivsel och trevnad och locka folk som vill promenera i sin hemmiljö. Små butiker, kaféer, kullersten, gräs och parkmiljö samt platser att bara sitta på. Och om glas är en nödvändig investering och en viktig fjäder i hatten för sittande politiker, varför inte bara bygga in centrum som det är och låta det komma till liv som en attraktiv inomhus-småstad. Låt Mölndal leva upp till Wikipedias ord, att centrum är en sevärdhet.

*Slår man upp ordet "Mölndal" utan att lägga till "kommun" på Wikipedia, är centrum ingen sevärdhet. Det kan ju vara bra att nämna för ordningens skull.

2 kommentarer:

eatmyears sa...

en flytt österut var på sin plats förstår jag :)

CopyBat sa...

typ ;)

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...