torsdag 13 november 2008

En krass syn på forskning...

...lyder en rubrik på GP:s ledarsida idag. S-krönikan närmare bestämt. Enligt den forskningspolitiska propositionen ska det satsas på spets och innovation, på nytta och tillämpning. Industri och produkt. Nya Nobel och SKF... Ja, ni fattar. Och visst, fint och bra på många sätt. För tillväxt. Men kortsiktigt och ensidigt. Flera forskningsfält lämnas att klara sig bäst de kan. Humaniora till exempel. Men det vet alla. Det säger man varje gång. Det är synd om humanisterna. Men när naturvetenskapen pekas ut som vinnare är det svårt att vara biolog. Grön grundforskningsbiolog. Naturvetarnas kusin från landet.
GP skriver:

"Mycket forskning är dock inte kommersialiserbar och ska inte vara det. Forskningens kritiska potential, liksom dess potential att utvidga gränserna för hur vi kan förstå den värld vi lever i, verkar tyvärr bortglömd i årets forskningspolitiska proposition."





Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...