onsdag 30 januari 2019

Fladdermöss faller döda ner

Rekordvärmen i Australien skördar offer. Med temperaturer på nästan 50 grader lider både djur och människor svårt. Bland annat faller fladdermössen döda ur träden, som en katastrofscen tagen ur en bibel-filmatisering. Vissa fladdermuspopulationer har decimerats med upp till en tredjedel och inte mindre än 23.000 flyghundar av arten Pteropus conspicillatus har rapporterats döda. 

Foto från BBC. Där kan du också läsa mer

Fladdermössen är viktiga för ekosystemen. De fruktätande flyghundarna pollinerar otaliga växter och sprider fröer över stora områden och de insektsätande arterna äter skadedjur för miljardbelopp varje år. Nyheten om ekosystemets kollaps kablas ut över hela världen och människor förfasas över de domedagsliknande bilderna. Aftonbladets fokus är dock ett annat. De varnar för rabies.  

Ja, det är sant att fladdermöss kan sprida rabies. Det kan alla däggdjur. Och självklart ska man akta sig för att hantera sjuka djur. Men att tiotusentals djur dör och att det återigen är ett rekordvarmt år, borde ge andra rubriker. 


Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...