onsdag 14 december 2016

Nya (men samma) rabiesvarningar

Med jämna mellanrum kollar SVA statusen hos våra fladdermöss och hur det står till med risken för rabies. Som vanligt finner man antikroppar hos vissa fladdermöss, det vill säga att sjukdomen har funnits i landet. Och som vanligt rapporterar media att nu har man hittat rabies! GP är nog värst, med en bild på en bladnäsa från Sydamerika och hot om döden. Inget nytt under solen alltså.

Läs pressmeddelandet från Uppsala universitet

För att slippa upprepa mig så återanvänder jag lite text. Ungefär så här skrev jag 2009, 2010 och 2013... och kanske ytterligare nån gång:

"...det handlar om den särskilda varianten EBLV (fladdermusrabies), en rabiessort som endast i sällsynta fall smittar andra däggdjur, inklusive oss. Nu är det dock inte själva sjukdomen eller några virus som har påträffats, utan antikroppar. Det vill säga, det är ingen pågående rabiesepidemi. Men sjukdomen har förekommit och självklart skall man vara försiktig. Handskar på gäller, om man nu känner sig tvungen att hantera vilda djur (vare sig det är en räv, hare eller iller). Och hittar ni en död fladdermus, kontakta gärna SVA, så kan de fortsätta sin kartläggning av potentiell rabies...." 

Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...