måndag 5 september 2016

Fasadbelysningens offer

Jag läste nånstans att det nu är officiellt, vi har klivit in i Antropocen - människans tidsålder, en epok som definieras av att vi härjar i och formar naturen och miljön efter våra behov. Ett behov är ljus, kanske ett skapat och uppdiktat behov, men ändå ett behov. Vi belyser parker och villor, broar och kyrkor, med Las Vegas som modell. Många tycker det är snyggt och tryggt, men de flesta följer nog mest trenden. Tack vare  Ekmansstiftelserna har jag, Jens Rydell och Sonia Sanchez kunnat ägna en stor del av sommaren åt belysta kyrkor. Vi ville veta hur långörade fladdermöss reagerar på sin nya, upplysta miljö. Fladdermössen har sökt skydd i mörker sen dinosaurierna betade i skogsbrynen och sannolikt regerar de på lamporna. Än är inte analysen och rapporten klar, men resultatet är uppenbart. Fladdermössen flyttar eller nyttjar de hörn av mörker som återstår. SVT Nyheter uppmärksammade arbetet och sände igår ett inslag i Rapport. 

Foto (C) Jens Rydell

2 kommentarer:

Henrik sa...

Vad kul att ni tycks ha fått lite resultat! Det lät ju spännande med kyrkan i Ulricehamn också, att det hjälper med att bara ha en mörk sida. Vet ni var/när resultaten kan tänkas bli publicerade?
Mvh Henrik Sandgren

CopyBat sa...

vi ska jobba på en vetenskaplig artikel samt en populärvetenskaplig variant i höst, så ett par månader eller så...

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...