måndag 29 november 2021

Tre i rad

Omstart. Tillbaka. Bloggen återuppstår med tre raka inlägg. Sen får vi se hur det blir, kanske en veckouppdatering, kanske sporadiska nyheter från fladdermusvärlden ... eller nåt helt annat. Eller inget. 


24 november 2021.

Det har varit ett bra fladdermusår och ett bra år för biologer. Det har pratats ängsmark, pollinatörer och vilda trädgårdar, diskuterats biologisk mångfald, insektsdöd, ljusföroreningar, ekologiska tjänster och gröna kompensationsåtgärder. Till och med skogsbruket har blivit ifrågasatt på ett sätt som aldrig skett tidigare. Dessutom har det funnits pengar till inventeringar och biologiska utredningar, nåja, inte jättemycket men mer än vanligt. Tills idag. Centerpartiet, med trumf på hand, gav fingret åt miljörörelsen och lät högern skattesänka sönder den biologiska mångfalden. Färre gröna jobb, mindre skog, gråare hav och dystrare framtid. Men mer bilåkning, mer i plånboken för de utvalda få, snabbare tillväxt och fler likes i kommentarsfälten. 

måndag 22 november 2021.

En flygande start på vecka 47. Redan innan andra koppen kaffe har jag hunnit prata med bredbandleverantör och målare, beställt en ny dator (den gamla uppvisar oroväckande ålderstecken), mejlat underkonsulter och kommenterat en kommunal belysningsstrategi. Egentligen hade jag tänkt ta mig till Göteborgs-kontoret, men ibland är det helt enkelt bättre att bara vara kvar hemma, trots att mitt lilla kontorskrypin är belamrat med kartonger och flyttskräp. Fortsätter dagen så här kanske jag till och med lyckas rapportera till Artportalen, ett arbete som alltid tenderar att hamna sist på alla att göra-listor och som jag varje år lovar att prioritera högre. Kanske nästa år. 

fredag 19 november 2021.

Veckan har varit lång. Förra helgen gick Sveriges första stora fladdermuskonferens av stapeln i Göteborg. Den blev både större och mer internationell än vi avsett från början. Tre dagar, 140 anmälda och över 30 programpunkter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Polen. Aldrig förr har så många fladdermusintresserade samlats på ett ställe på svensk mark. Och detta till en kostnad av 100 kr + medlemskap i BatLife Sweden. Vi gjorde säkert många nybörjarfel men på det hela taget var det oerhört lyckat. Jag ser redan fram emot 2022. 

Om två veckor står huset klart, med ny hemmaplan, nytt kontor och nya förutsättningar. Bloggen är en del av en ny struktur, ett led i arbetet med att stöpa om Nattbakka Natur till ett mer skrivande företag. Fladdermössen får ta ett litet (bara ett litet) steg tillbaka och pennan får större plats i tillvaroväven. 
Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...