fredag 9 november 2018

Svänga på uppslag


Nya resultat från vindtunneln på Lunds universitet visar att det är inte bara är vingarnas nedslag som är viktiga. Det är under uppslaget som fladdermössen svänger och manövrerar. Faktum är att de svänger på en massa olika sätt beroende på var i uppslaget de befinner sig. Resultaten är egentligen inte förvånande, det är extremt viktigt för fladdermöss att vara flexibla och blixtsnabbt kunna vända och vrida sig i luften. Dels för att deras ljudpulser snabbt tunnas ut i luften och gör att de måste reagera snabbt, dels för att få fatt i insekter. Genom att träna långörade fladdermöss att följa efter mjölmask i en vindtunnel och samtidigt filma deras flykt med höghastighetsvideo, har forskarna kunnat detaljstudera vingarnas rörelser. Nu knackar drönarindustrin på dörren.  

Läs mer på Lunds universitets webbsida eller Läs hela artikeln: Aerodynamics of manoeuvring flight in brownlong-eared bats (Plecotus auritus)

Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...