torsdag 29 september 2016

Fladdermöss och buller

Människan är en bullrig sort. Vi kör bil, använder jetmotorer, klipper gräs, sågar ved, spelar musik, bygger och tillverkar. För fladdermöss - som lever i en ljudvärld - kan detta vara extremt störande. På Texas University har man tittat närmare på hur Grodfångarbladnäsan hanterar människans oljud. Som namnet antyder fångar just denna fladdermus grodor. Och det gör de genom att lyssna efter sångspel och kväkande, alltså ganska lågfrekventa ljud. De använder ekopejling i rätt liten utsträckning.

Men nu visar det sig att ju mer oljud, brus och buller det finns i omgivningen, desto mer förlitar fladdermössens sig till ekopejling istället för passiv lyssning. Alltså, de slutar försöka urskilja grodsången i allt buller och byter till att ekopejla, det vill säga aktivt skrika ut högfrekventa ljud och lyssna efter studsande ekon. När grodorna sjunger blåser de upp en hudpåse, och det är denna rörelse som Grodfångarbladnäsan kan känna av med hjälp av ekopejling.

Foto (C) Jens Rydell

Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...