tisdag 19 november 2013

System för att hindra fladdermössdöd vid vindkraftverkFör ett tag sedan kom uppgifter om att minst 600.000 fladdermöss dog förra året vid vindkraftverk i USA. Ofta rekommenderas vindbolagen att köra sina verk i Bat Mode, det vill säga med avstängning under särskilt känsliga tillfällen. I Sverige är detta normalt vid varma, stilla sensommarnätter. Men i andra delar av världen, med andra klimat, kan det vara helt andra situationer och tidpunkter.

Ett nytt detektionssystem är nu under utveckling. Detta ska minimera fladdermusdöden vid amerikanska vindkraftverk. Lite enkelt består det hela av fladdermusdetektorer som ger realtidsinformation om aktivitet och väderstationer som bidrar med temperatur- och vinduppgifter. Allt matas in i en artspecifik datamodell, vilken beräknar risken för kollision och långtidsverkan på populationen. Varje verk kan då stängas av och köras igång automatiskt, för optimalt energiuttag och minimering av fladdermusolyckor. Läs mer och mer.

Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...