onsdag 30 oktober 2013

Vad har fladdermöss med halloween att göra och varför?

För en fladdermusfantast är Halloween en helg att stå lite kluven till. Det trevliga är att det går så lätt att hitta fladdermusprylar, alltifrån fladdermusdekorationer att hänga i taket till hela fladdermusdräkter. Prylbutikernas skyltfönster och höstkataloger fullständigt vimlar av fladdermöss. Det trista är att det mesta är ganska fult, det handlar om okänsligt stiliserade djur och affärsmännen utnyttjar mycket av den osanna skrämselpropaganda som finns kring fladdermössen.

Men vad beror då fladdermusens popularitet i samband med skräck/halloween på? Förmodligen flera faktorer. En del av halloweenreklamen bygger på gammal folktro varav det mesta kretsar kring Dracula och de historier som finns kring denne gestalt. Många har en uppfattning om att fladdermöss, liksom Dracula, dricker blod. Kring detta går det att se vissa kopplingar i de uppteckningar av svensk folktro som finns i svenska folkminnesarkiv.

På Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) finns exempelvis 71 uppteckningar kring fladdermöss. De flesta är gjorda på tidigt 1900-tal men beskriver oftast senare hälften av 1800-talet. Många av dessa kretsar kring fladdermusens blod, närmare bestämt 30 stycken. Oftast handlar berättelsen om att fladdermusen har tre droppar blod och om att detta användes som afrodisiakum det vill säga som kärleksmedel. Vanlig var också tron att man kunde stryka blodet över ögonen för att förbättra synen. En modernare folklig uppfattning är den att fladdermöss suger blod, en uppfattning som inte går att hitta i DAGs arkiv.


 Att fladdermusen är ett nattdjur har troligtvis också stor del i uppkomsten av folktro och skräck kring djuret, man vet i allmänhet mindre om, och är kanske räddare för, djur som är nattaktiva. Detta gäller ju även moderna människor, att allmänheten emellanåt har en negativ inställning till de som är ute på natten och sover på dagen. Vad som talar mot det nattliga levernet som upphov till kopplingen halloween/skräck är dock att det är fler däggdjur som är nattaktiva än som är dagaktiva. Man kan också i samband med detta fråga sig varför just fladdermöss är så populära i halloweensammanhang och inte välkända vanligtvis nattaktiva däggdjur som grävling och varg.

En viss del av den populära seden att använda fladdermöss i halloweensammanhang är förmodligen också en estetisk fråga, fladdermöss mot en månbelyst natthimmel är mer tacksam att använda i bilder än en grävling på marken som är ganska osynlig. Fladdermusvingeförsedda djävulsfigurer har ju också spritts sedan urminnes tider, och skapat myten kring fladdermusen som djävulens husdjur. Också detta en uppfattning som finns i några uppteckningar i DAGs arkiv. Ofta avbildas fladdermöss i flygandes kring kyrkor, framförallt kyrkogårdar och slottsruiner, något som förstärker kopplingen döden – fladdermöss – draculamyten. Denna koppling är inte helt förvånande, då ju faktiskt fladdermöss gillar att bo i sådana byggnader.

Här har jag nu diskuterat det svenska halloweenfirandet och dess koppling till svensk folktro men som bekant har vi fått hit traditionen från USA där traditionen utvecklats från den uråldriga keltiska traditionen på Irland och Skottland, att fira Samhain. Men det är troligt att man har och har haft samma syn på fladdermusen i dessa länder som i Sverige vilket gör att man kan se hur kopplingen fladdermöss-halloween utvecklats genom att i viss mån begränsa sig till att studera svensk folktro.

Sammanfattningsvis är det svårt att definitivt bestämma exakt varför fladdermusen är så populär i halloween/skräcksammanhang. Förmodligen är det en kombination av gammal folktro kring fladdermusen och dess blod, den så utbredda sägnen om Dracula samt en inte så liten gnutta estetik. På halloween ska man skrämmas, och flera människor är faktiskt rädda för fladdermöss, hur underligt det än låter för en fladdermusfantast. Trots att de faktiskt inte suger blod, inte ens de tre arter vampyrfladdermöss som finns i Syd- och Mellanamerika, vilka, liksom Dracula, biter sina offer och sedan slickar i sig blodet.


Inga kommentarer:

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...