Idén om att dinosaurierna m fl dog ut för att en meteorit träffade jorden har alltid varit ifrågasatt. Men ändå den vanligaste förklaringen. Nu har man visat att de fanns kvar fortfarande 300.000 år efter nedslaget. Och istället får man ta till ett helt gäng förklaringar, såsom långvariga miljöförändringar. Vilka iofs kan ha orsakats av meteoriten, direkt och indirekt. Meteorit-teorin lär dock leva kvar. Spektakulära förklaringar tenderar att göra det.
Läs mer
onsdag 29 april 2009
måndag 27 april 2009
Lika maskar olika
Maskar kan vara ganska lika. Det är inget nytt. Men att maskar som även maskforskare tycker ser helt likadana ut kan vara helt olika arter, det är nytt. Och något som man funderar över just nu. Eller åtminstone gör forskare vid zoologen i Göteborg det. Kanske inte så många andra. Några helt sannolikt, men inte jättemånga. Hur som helst, poängen är att det kanske gömmer sig en massa fler arter där ute, genetiskt unika. Och vi har ingen aning.
Läs mer och mer
Läs mer och mer
torsdag 23 april 2009
Gående ursäl
En släkting till sälarnas urmoder har hittats i Kanada. Som fossil alltså. Puijila darwini hade korta ben med simfötter och såg möjligen ut som en utter, men var alltså ett säldjur för 20 miljoner år sedan eller så.
Vissa har använt beskrivningen "felande länk" mellan björnar och sälar, vilket på nåt sätt är korrekt. Björnar och sälar är nära släkt. Och Puijila uppvisar karaktärer från båda lägren. Men den är förstås inte bokstavligen en felande länk och ett exakt mellanting. Vad i detta kan vara så svårt för religiösa bloggare ta till sig?
Fånga fladdermöss på Gotland
Har du vägarna förbi Gotland 22 maj kan du vara med och fånga fladdermöss. 14 av våra 18 (eller 19) arter har setts på ön. Och några flyttar norrut över Östersjön i maj. En fin chans att träffa på många olika fladdermusarter alltså.
En flyttande fladdermus - Trollfladdermus, Pipistrellus nathusii
Läs mer
En flyttande fladdermus - Trollfladdermus, Pipistrellus nathusii
Läs mer
tisdag 21 april 2009
Elefantskrämmare
Vill du skrämma bort elefanter som stör, då kan du använda chilipeppar. Garanterat effektivt enligt biologen Gaseitsiwe Masunga.
Och det finns praktisk nytta av upptäckten. Elefantrelaterade konflikter har minskat i Botswana, då elefanterna snabbt avlägsnar sig från chili-kontaminerade områden. Vilket i längden både elefant och människa tjänar på. Läs mer
fredag 17 april 2009
Lånade skal i kambrium
Gamle Seilacher (84) håller igång än. Nu har han hittat fossila spår som tyder på att eremitkräftans sätt att bo har hängt med i 500 miljoner år. Redan i kambrium sprang alltså leddjur omkring med andras skal på bakkroppen. Vilka leddjur framgår inte riktigt.
torsdag 16 april 2009
75 miljoner år gammal sköldpadda till sjukhus
Den gick inte att rädda. Men datortomografin avslöjade att det fanns fossiliserade ägg att titta på. Det är ovanligt. Faktiskt bara andra gången man hittar sköldpaddsägg inuti en fossiliserad sköldpadda. Kanske låter det inte så konstigt när man tänker efter. Att man inte ser det så ofta alltså.
Läs mer
onsdag 15 april 2009
Fladdermusdöd
Som tidigare rapporterats i denna blogg, dör fladdermöss av mystisk svampsjukdom - sk White Nose Syndrome. Och USA hotas nu av bibliska insektssvärmar.
Den omfattande fladdermusdöden i Nordamerika uppmärksammas också i en konspirationsteori-blogg. Exakt vad som är konspiratoriskt med det framgår inte riktigt, men kanske är det något.
Den omfattande fladdermusdöden i Nordamerika uppmärksammas också i en konspirationsteori-blogg. Exakt vad som är konspiratoriskt med det framgår inte riktigt, men kanske är det något.
tisdag 14 april 2009
Historiens viktigaste upptäcktsresa
På Sjöfartsmuseet i Göteborg kan man nu ta del av "Historiens viktigaste upptäcktsresa". Darwinutställningen invigdes med mingel och Nils Uddenberg strax innan påsk. Och består av levande stationer, kartor och bildspel. Väl värt ett besök. Just bildspelet är en produkt av undertecknad och Olle, med bilder som nu har spridit sig även till Kalmar. Bara en sån sak.
Opabinia - en central figur i utställningens bildspel. (c) Olof Helje
Opabinia - en central figur i utställningens bildspel. (c) Olof Helje
torsdag 9 april 2009
Apstark
Varför är människor inte lika starka som schimpanser? Långt ifrån faktiskt. Det har vissa undrat och menar att det beror på nervsystemet. Vårt nervsystem har nämligen musklerna under stenhård kontroll. Detta för att finmotoriken är det viktiga för oss. Och styrka är sekundärt. Det skulle alltså förklara det hela. Andra menar att apor helt enkelt har mer kraftfulla muskler. Och ja, det låter ju onekligen som en bra förklaring det också.
Mer kan läsas här. Men det kan också vara bättre att hitta något annat att läsa. Till exempel nyheterna.
tisdag 7 april 2009
Oljeanvändning ger mer olja
Läs mer
Virusbatterier
Biologiska batterier är under utveckling. Virus kan nu användas för att skapa uppladdningsbara batterier för t ex bil och dator. Miljövänligt och trevligt, även om det känns lite avigt att ladda en dator med just virus.
Läs mer
Läs mer
fredag 3 april 2009
En uppiggande provrörsdusch
Det är dagar man är som tröttast som provrörstvätten funkar bäst. Den snillrika konstruktionen med tre kranar att välja på piggar upp. Risken att ta fel (om man bortser ifrån att jag egentligen vet vilken som är rätt) är drygt 30%. Man går aldrig helt säker. Och däri ligger det fina. Den uppvaknande chocken av en kraftfull vattenstråle rakt i ansiktet följt av en långvarig effekt av dropp från taket, motverkar effektivt vidare trötthet.
torsdag 2 april 2009
26,50 el 66,00
onsdag 1 april 2009
Synd om ensam fladdermus?
På Värmdö tycker man synd om en ensam Nordisk fladdermus. Lagom till 1:a april har en ansökan lämnats in, om att få flytta den 300 m till en koloni med kompisar i ett trevligare boende. Tja, det kan man ju roa sig med. Om det då inte är ett skämt förstås.
Läs mer
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Övervakning och planeringsångest.
Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...
-
Nyligen hittades fossil från tidernas största orm. En bjässe med hollywoodska mått (>1 ton!). Den levde för 60 miljoner år sedan och tänj...
-
En ny medlem av Tyrannosaurfamiljen har grävts fram i Mongoliet. Alioramus altai - en lite graciösare och hornförsedd kusin. Och tillsamman...