onsdag 29 april 2009

Meteoritdöd ifrågasatt... igen

Idén om att dinosaurierna m fl dog ut för att en meteorit träffade jorden har alltid varit ifrågasatt. Men ändå den vanligaste förklaringen. Nu har man visat att de fanns kvar fortfarande 300.000 år efter nedslaget. Och istället får man ta till ett helt gäng förklaringar, såsom långvariga miljöförändringar. Vilka iofs kan ha orsakats av meteoriten, direkt och indirekt. Meteorit-teorin lär dock leva kvar. Spektakulära förklaringar tenderar att göra det.


Läs mer

2 kommentarer:

Daniel sa...

Den gängse uppfattningen bland paleontologer idag (läste en kurs så sent som för 3 månader sen) är att nedslaget troligen slog ut flertalet livsformer under loppet av ett år eller så, och sedan under loppet av flertalet tiotusentalet år ungefär samtidigt så drabbes jorden av massiva ihållande vulkanutbrott i Deccaområdet i Indien.

Sen har jag stött på folk som lutar mer eller mindre åt ena eller andra saken. Men att avfärda Chicxulub-kratern helt är rätt befängt eftersom den trots allt är en av de största kända kratrarna med tydliga spår efter sig i stratan världen över.

CopyBat sa...

Jo, det är en stor krater. Minst sagt.

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...