Meteoritdöd ifrågasatt... igen

Idén om att dinosaurierna m fl dog ut för att en meteorit träffade jorden har alltid varit ifrågasatt. Men ändå den vanligaste förklaringen. Nu har man visat att de fanns kvar fortfarande 300.000 år efter nedslaget. Och istället får man ta till ett helt gäng förklaringar, såsom långvariga miljöförändringar. Vilka iofs kan ha orsakats av meteoriten, direkt och indirekt. Meteorit-teorin lär dock leva kvar. Spektakulära förklaringar tenderar att göra det.


Läs mer

Kommentarer

Terra sa…
Den gängse uppfattningen bland paleontologer idag (läste en kurs så sent som för 3 månader sen) är att nedslaget troligen slog ut flertalet livsformer under loppet av ett år eller så, och sedan under loppet av flertalet tiotusentalet år ungefär samtidigt så drabbes jorden av massiva ihållande vulkanutbrott i Deccaområdet i Indien.

Sen har jag stött på folk som lutar mer eller mindre åt ena eller andra saken. Men att avfärda Chicxulub-kratern helt är rätt befängt eftersom den trots allt är en av de största kända kratrarna med tydliga spår efter sig i stratan världen över.
Johan Eklöf sa…
Jo, det är en stor krater. Minst sagt.

Populära inlägg i den här bloggen

Earth Hour 2018

Vinterinventering, Taberg 2018

Dialekter hos fladdermöss