Earth Hour 2018: Vi måste börja tala
om ljuset På lördag är det Earth Hour, världens största miljömanifestation, en
påminnelse om hur vi använder vår energi – och våra lampor. Sommaren 2017 kom larmrapporten om hur Europas insekter har minskat
dramatiskt de senaste 30 åren. Rapporten spreds snabbt och mångahar kallat upptäckten för vår
tids största katastrof, en ekologisk Armageddon. Inte helt utan anledning, en
värld utan insekter skulle faktiskt innebära slutet på livet som vi känner det.
Forskare, politiker, naturvårdare och journalister har alla framfört sina åsikter
om problemet. Varmare klimat, kemikalier, jordbruksmetoder, skogsvård och
urbanisering, alla tänkbara orsaker har lyfts i debatten. Alla utom den mest
uppenbara – lamporna. Det har de senaste årtiondena skett en explosionsartad ökning av antalet
gatlyktor, fasadlampor och LED-reklamskyltar i samhället. Bara på parkeringen
utanför skolan i min egen by sitter ungefär en lykta per 10 kvadratmeter
parkeringsyta. Natt har p…
Människan är full av dåliga idéer. Men den här tar priset:
I den kinesiska staden Chengdu vill man skapa en extra måne för att kunna ersätta gatlyktor. Månen - som enligt uppgift ska vara 8 gånger ljusstarkare än den riktiga månen - ska bestå av en enorm rymdspegel och belysa ett 3600 kvadratkilometer stort område, enligt Aftonbladet.
Om allt går planenligt ska detta vara klart redan 2020 och bara ett par år senare ska ytterligare två månar byggas. Jag hoppas verkligen att detta är ett skämt. Annars har kineserna inom ett årtionde utrotat mörkret och därmed rubbat alla levande organismers mest grundläggande funktioner.
Rekordvärmen i Australien skördar offer. Med temperaturer på nästan 50 grader lider både djur och människor svårt. Bland annat faller fladdermössen döda ur träden, som en katastrofscen tagen ur en bibel-filmatisering. Vissa fladdermuspopulationer har decimerats med upp till en tredjedel och inte mindre än 23.000 flyghundar av arten Pteropus conspicillatus har rapporterats döda.
Fladdermössen är viktiga för ekosystemen. De fruktätande flyghundarna pollinerar otaliga växter och sprider fröer över stora områden och de insektsätande arterna äter skadedjur för miljardbelopp varje år. Nyheten om ekosystemets kollaps kablas ut över hela världen och människor förfasas över de domedagsliknande bilderna. Aftonbladets fokus är dock ett annat. De varnar för rabies.
Ja, det är sant att fladdermöss kan sprida rabies. Det kan alla däggdjur. Och självklart ska man akta sig för att hantera sjuka djur. Men att tiotusentals djur dör och att det återigen är ett rekordvarmt år, borde ge andra rubriker.…
Kommentarer