tisdag 10 mars 2009

Välplanerade schimpanskravaller

Att planera i förväg och tänka till har länge setts som en mänsklig egenskap. Djur bara gör. Människor planerar. Men nu har det visat sig att åtminstone schimpanser gör upp planer för dagen och funderar över vad som komma skall, alltså inte bara för omedelbara behov. På Furuvikens djurpark till exempel, där samlar aporna sten på förmiddagen, för att sen kasta på besökare på eftermiddagen. Också detta en ganska mänsklig egenskap.

Läs mer i Aftonbladet eller ännu hellre på Forskning.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Det jag tänkte när jag läste artikeln var att om en schimpans samlar sten för att sedan bombardera diverse besökarna är det nog ett tecken på att han inte gillar besökarna. Han anske borde få slippa dem. Få flytta till ett lugnare ställe där inte människor kommer för att glo på honom.

Bortsett från det är det fascinerande hur intelligent en schimpans uppenbarligen kan vara. Det är en intellektuell kapacitet mina katter aldrig lär komma upp i.

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...