tisdag 10 februari 2009

Fler eller färre dimensioner

Mysterierna kring den holografiska principen sägs vara på väg att redas ut. Eller tätna än mer, beroende på hur man ser det. Studier av kvantumgravitations- principer och strängteoretiska beräkningar visar att osynliga dimensioner döljer den energi som böjer universum kring en tidsaxel i rummet. Men man är oense om de är fler eller färre.

Nyligen visade varje beräkning att en ny obegriplig dimension existerar bortom vårt medvetande. Men nu kan det istället vara så att det är färre dimensioner än vad vi faktiskt upplever. Vad detta nu betyder. Det kan ha nåt att göra med universums växande oändlighet som ska gå att spåra tillbaka till en enda tidpunkt där rummet var noll. Som alltså är samma punkt då tiden började.


Hur som helst, nu eftersträvas den ekvation och samlade teori som ska kunna svara på alla frågor som rör tid, energi, rum, dimension, svart materia, svarta hål och möjligen maskhål. Och säkert fler saker. Men det är tveksamt om det hjälper folk i stort. Men lycka till ändå.

Läs mer om nåt som åtminstone delvis förklarar det hela och som också länkar vidare till annat som förklarar andra saker på annat sätt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu känner jag mig verkligen korkad. Påminner mig om när jag läste om Einsteins relativitetsteori när jag pluggade idé- och lärdomshistoria. Jag fattade absolut ingenting.

CopyBat sa...

det gör inte jag heller

Övervakning och planeringsångest.

 Våren visade sig. Och försvann. Fladdermusstationen som är monterad på garaget, riktad mot sjön, avslöjade att en dvärgpipistrell var här o...