Fladdermusfakta

Fladdermössens liv och leverne

Mer än en femtedel av alla däggdjur är fladdermöss. Vi känner till närmare 1300 arter och vi hittar ständigt nya. De finns över hela jorden utom i polartrakterna och har gjort så i minst 60 miljoner år. De äldsta fossilen är 55 miljoner år gamla och har slående likheter med dagens fladdermöss.

Fladdermöss uppvisar de en fantastisk mångfald vad gäller föda och levnadssätt. De är allt från frukt- och nektarspecialister till rovdjur som äter fisk, grodor, fåglar, skolopendrar och skorpioner. I Latinamerika lever några av de mest mytomspunna av alla djur, vampyrerna. De kan leva på enbart blod, vilket är unik bland däggdjur. I Sverige äter alla fladdermöss insekter och andra småkryp, vilken också är den allra vanligaste fladdermusdieten även i resten av världen. 

Det som är gemensamt för fladdermöss är konsten att flyga. Från de minsta trynfladdermössen på ca 2 gram till de största flyghundarna med vingspann på närmare 180 cm. Alla har de förlängda fingerben som spänner ut flexibla, draklika vingar. 


Trots att fladdermöss är vanliga i stort sett överallt, de bor i våra hus och jagar i våra trädgårdar, är det få av oss som har sett dem på nära håll. De har utvecklats i skydd av mörkret. Natten har format deras sinnen, flyghundarnas mörkerseende och småfladdermössens ekopejling – förmågan att skapa bilder av ljud, att ta sig fram och hitta mat i kolsvart mörker. Populära inlägg i den här bloggen

Earth Hour 2018

Vinterinventering, Taberg 2018

Rabies och fladdermöss